500 jaar oude vondsten op site van toekomstig woon- winkelproject in Aarschot

Stedelijk Museum stelt de 102 middeleeuwse opgravingen tentoon voor publiek

Op de site van de voormalige trouwboetiek Haute Couture Harry aan de Martelarenstraat in Aarschot botsten archeologen de laatste maanden tijdens opgravingen op enkele spectaculaire vondsten. Een nagenoeg intacte houten afvalton en waterput uit de middeleeuwen en enkele lederen sandalen van meer dan 500 jaar oud werden er onder meer blootgelegd. Alle vondsten die tijdens het onderzoek op de site van het toekomstige woon- en winkelproject ‘Residentie Harry’ van ontwikkelaar Kolmont naar boven komen, worden momenteel voor iedereen tentoongesteld in het Stedelijk Museum van Aarschot.

Niet minder dan 102 archeologische vondsten van wel 500 jaar oud. Dat is het resultaat van uitgebreid onderzoek door een team van archeologen op de site van het toekomstige woon-winkelproject Residentie Harry in de Martelarenstraat in Aarschot. De archeologische werken zijn intussen wel achter de rug. 

“De naam van het nieuwe woon-winkelproject verwijst naar de bekende trouwboetiek Haute Couture Harry die er jarenlang gevestigd was. Maar vooraleer de eerste steen wordt gelegd, moest archeologisch onderzoek uitwijzen of er nog historisch materiaal in de diepe bodem van de site verscholen zat. Het resultaat van de opgravingen is verbluffend, want zo kwamen er heel wat middeleeuwse vondsten naar boven: een bijna intacte houten afvalton, een ijzerzandstenen waterput, een bronzen koebel en enkele leren sandalen. Naast de grote gerecupereerde restanten zijn er ook kleinere zaken opgegraven zoals een fragment van een roodgebakken schaal.” 

Jeroen Van Neck, projectontwikkelaar Kolmont

Aarschotse schoenmaker

De oudste vondst die de experts terug vonden op de site was een oude, gedempte gracht die vroeger een aftakking was van de Aarschotse Demerrivier. Alle opgravingen tonen volgens specialisten aan dat er zeker sprake was van bewoning op en rond de site. 

“Uit de archeologische resultaten bleek dat tijdens de middeleeuwen, ter hoogte van de site, een open erf was gelegen. In de directe omgeving moeten er, vermoedelijk langs de huidige Martelarenstraat, huizen hebben gestaan. Er stond immers een houten waterput op het erf waar verschillende bewoners gebruik van konden maken. De opengelegde afvalputten in de bodem van de site geven dan weer aan dat mensen er ook hun afval dumpten. Een drietal quasi volledige lederen schoenzolen en snijafval duiden zelfs op artisanale activiteiten, zoals leerbewerking of een schoenmaker die vlakbij het terrein zijn atelier had. Dat kan kloppen, want om leer te bewerken en te maken, heeft men proper water nodig en dit had men ter beschikking van de nabij gelegen Demer. Enkele eeuwen later in de 19de eeuw stond de stad Aarschot nog steeds bekend om zijn schoenmakers.”

Griet Beldé, archeoloog bij ABO

Verder werden er nog steenstructuren blootgelegd van hoofdzakelijk kelders en een bakstenen waterput die dateren uit de 20e eeuw. De indeling van de bakstenen muren behoren mogelijk tot de kelder van de voormalige bierbrouwerij “Borrens” uit de 19e eeuw. Al valt dat volgens het archeologisch team moeilijk te achterhalen. In de houten ton werden er zelfs nog restanten gevonden van enkele pitten. Maar natuurwetenschappelijk onderzoek moet verder uitwijzen om welke soort vrucht het gaat.

Iconische witte gevel

Naast de erfgoedvondsten is ook de historische link in het toekomstige nieuwbouwproject ontzettend belangrijk. Zo blijft de iconische witte gevel van het voormalige gebouw behouden blijft. Ontwikkelaar Kolmont is reeds gestart met de eerste echte bouwwerken van het woon-winkelproject Residentie Harry. 

De ontwikkelaar bevestigt dat de invulling van de commerciële ruimte in het nieuwbouwproject nog niet bekend is omdat de gesprekken met geïnteresseerden nog volop aan de gang zijn. Bovenop de winkelruimte komen er tien appartementen op vier verdiepingen met vijf éénkamer- en vijf tweekamerappartementen. Daarvan zijn er nog vier woningen te koop. De uiteindelijke oplevering van het bouwproject is voorzien voor begin 2021. 

Stedelijk Museum

Nu het archeologisch onderzoek is afgerond, worden de vondsten overgeplaatst naar het Stedelijk Museum van Aarschot. Daar kunnen de Aarschottenaren vanaf deze week de opmerkelijke opgravingen gaan bewonderen tijdens een tentoonstelling die nog loopt tot 23 februari 2020.

“We willen de inwoners van Aarschot deze prachtige opgraving niet ontnemen. Het is belangrijk dat ze meer te weten komen over de geschiedenis van de eigen stad, en als het kan ook met historische, fysieke elementen zoals deze opgravingen. Daarom schenken we alle vondsten aan het museum van Aarschot.”

Jeroen Van Neck, projectontwikkelaar Kolmont

Jeroen Van Neck

Projectontwikkelaar, Kolmont

Tom Breuls

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be