Financiële kater omdat woongebied plots groengebied wordt

Twintigtal eigenaars klaagt rechtsonzekerheid aan en vreest financieel verlies

Een twintigtal familiale eigenaars uit Sint-Niklaas ziet zijn gronden, die al bijna 40 jaar als woonuitbreidings- en woongebied bestemd waren, plots omgevormd tot landbouw- en groengebied. Het gaat om liefst 40 hectare grond, maar op financiële compensaties kunnen ze niet rekenen. De eigenaars spreken van rechtsonzekerheid, vrezen een groot financieel verlies, en richten zich tot Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege (CD&V).

                                                                            ***

De stad Sint-Niklaas heeft grote plannen om een stadsbos aan de dichte rand van de stadskern te voorzien. Daarvoor moet echter woongebied worden omgevormd tot landbouw- en groengebied. De bestemmingswijziging van de grond van zo’n 40 hectare - vergelijkbaar met de oppervlakte van zo’n 60 voetbalvelden - past volgens de betrokken families grotendeels in de visie van de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck. Die streeft naar meer stadsverdichting, wat wil zeggen dat mensen weer meer gecentraliseerd in de stadskern gaan wonen en zo een stuk meer open ruimte gevrijwaard kan worden.

De gronden waar het stadsbos moet komen - tussen de Kuildamstraat, Heistraat, Kleibeekstraat en de Mispelstraat - zijn echter al sinds de jaren ‘70 ingekleurd als woonuitbreidingsgebied. In 2007 verduidelijkte de Vlaamse overheid de bestemming door de gronden het juridische statuut van woongebied te geven, wat betekent dat er effectief gebouwd mag worden. Op een beperkt deel van de omliggende gronden is dat al gebeurd, maar een groot deel is voorlopig nog onontgonnen gebied.

De meer dan twintig eigenaars op wiens gronden Sint-Niklaas de nieuwe plannen wil uitvoeren, hebben nog geen voorstellen tot compensatie of vergoeding gezien. Ze vrezen dat 90 tot 98 procent van de grondwaarde zal verloren gaan, bijna een totale vernietiging van de actuele grondwaarde.

“Laat het duidelijk zijn: ook wij zijn voorstander van méér open ruimte. Men is tot de conclusie gekomen dat deze gronden een optimale ligging hebben voor de inrichting van een stadsbos, op wandelafstand van de kern. Maar als de stad openbaar groen wil aanleggen in een woongebied, verwachten de eigenaars dat de stad zich ook engageert om de waardevermindering te vergoeden. Woongebieden zijn gemakkelijk 50 tot 100 euro per vierkante meter waard. Voor bosgebied is dat amper 2 euro per vierkante meter.”

Geert Vanhove, woordvoerder betrokken eigenaars

Gisteren organiseerde het stadsbestuur van Sint-Niklaas een infomarkt om het inrichtingsplan voor een noordelijk stadsrandbos uit de doeken te doen. De eigenaars sturen vandaag aan op verder constructief overleg met de stad, maar richten zich ook tot Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege.

“Als eigenaars vragen we rechtszekerheid en willen we minstens kunnen spreken over een rechtmatige compensatie. We beseffen dat we één van de eerste in Vlaanderen zijn die met deze situatie geconfronteerd worden. Maar als men straks de kris-krasbebouwing in Vlaanderen wil aanpakken - zoals ook de ambitie van de Vlaamse bouwmeester is - zullen er allicht nog meer gebieden geviseerd worden voor een nieuwe bestemming. Maar er moet wel nog voldoende rechtszekerheid geboden worden.”

Geert Vanhove, woordvoerder betrokken eigenaars

Geert Vanhove

Woordvoerder betrokken eigenaars

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be