Gentse huizenjagers bieden tot 20% boven vraagprijs door woningtekort

Woningen tot 300.000 euro zijn binnen twee weken verkocht

Gent kampt met een woningtekort voor panden met een prijskaartje tot 300.000 euro. Het tekort is inmiddels zó groot dat vastgoedmakelaars voor één woning tot dertig huizenjagers per dag rondleiden en zelfs ‘biedingsavonden’ moeten organiseren. Het gros van dit soort woningen is binnen de twee weken verkocht, en vaak voor een bedrag dat tot 20 procent hoger ligt dan de initiële vraagprijs, zo merken ze bij Hillewaere Vastgoed Gent.

Het woningtekort in Gent is dezer dagen immens. Zo gingen in mei van dit jaar nog zelfs enkele huizenjagers ’s nachts met een tentje kamperen om zeker te zijn dat ze de volgende dag als eersten konden intekenen voor een woning die nog niet eens gebouwd was. Dat is ongezien. Of het nu om een huis, een appartement, een nieuwbouw of een bestaande woning gaat, wie momenteel een woning tot 300.000 euro te koop zet in Gent mag zich aan niets minder dan een stormloop verwachten. Makelaars moeten dezer dagen voor één huis soms tot 30 kandidaat-kopers pér dag rondleiden.

“De aantrekkingskracht van Gent is de voorbije jaren stevig toegenomen. Dat is onder meer te danken aan de stijgende werkgelegenheid in de regio en enkele ambitieuze stadsvernieuwingsprojecten. Inmiddels kan het aanbod de hoge vraag aan woningen al lang niet meer volgen. Nagenoeg álle woningen tot 300.000 euro gaan binnen de twee weken de deur uit.”  

Nikolaas Maene van Hillewaere Vastgoed Gent

Ver boven vraagprijs

Bij Hillewaere Vastgoed, één van de grote vastgoedgroepen in Vlaanderen dat sinds enkele maanden ook in Gent actief is, merken ze sinds enige tijd dat de Gentse huizen tot liefst 20 procent boven vraagprijs van eigenaar veranderen. Zo ging onlangs nog een rijwoning met een bewoonbare oppervlakte van 191 vierkante meter in Gent voor 301.000 euro van de hand, of liefst 51.000 euro meer dan de eigenaar er initieel voor betaald wilde krijgen. Dat er zo veel meer boven de initiële vraagprijs wordt betaald, komt omdat een aantal kandidaat-kopers al een paar keer achter het net heeft gevist.

“Om alles zo transparant mogelijk te laten verlopen en een opbod te vermijden, organiseren we meer en meer ‘biedingsavonden’. Op zulke avonden komen dan alle kandidaat-kopers samen in het huis dat ze willen kopen en houden we een biedingsronde onder strikte voorwaarden. Ze mogen elk in stilte één finaal bod op een formulier invullen en dat document in een enveloppe steken. De verkoper verzamelt vervolgens alle gesloten enveloppes en opent ze enige tijd later in ieders bijzijn. Wie het hoogste bod onder gesloten enveloppe heeft uitgevaardigd, mag dan uiteindelijk de woning kopen.”

Nikolaas Maene van Hillewaere Vastgoed Gent

Voor alle duidelijkheid: het gaat hierbij dus niét om een openbare verkoop.

(Groot)ouders

De hoogste bieders zijn doorgaans gezinnen die niet één, maar twee keer steun van de ouders en/of grootouders krijgen. Meestal krijgen ze bij de aankondiging dat ze een woning willen kopen al een mooi bedrag van thuis toegestopt. En wanneer ze dan wat later uitleggen dat er veel gegadigden zijn, wordt dat bedrag nog een beetje verhoogd, zo blijkt uit gesprekken met Gentse kandidaat-kopers.

“Toch zijn het niet alleen jonge gezinnen die momenteel in Gent op zoek zijn naar een woonst. We zien ook verrassend veel kandidaat-kopers die al een eigendom hebben, en op zoek zijn naar een tweede pand. Zij zien een nieuwe aankoop als een investering op lange termijn. Sommigen kopen bijvoorbeeld liever een huis voor hun studerende dochter of zoon, dan dat ze gemakkelijk vier jaar lang huur moeten betalen voor een kot.”

Nikolaas Maene van Hillewaere Vastgoed Gent

Nikolaas Maene

Hillewaere Vastgoed Gent

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be