Iconische site Vynckier krijgt nieuwe toekomst als bruisend bedrijventerrein

De site van de beschermde fabriek van Vynckier, aan de Nieuwevaart in Gent, krijgt een nieuwe toekomst. Ontwikkelaar Revive, gespecialiseerd in de herontwikkeling van oude industriezones met verontreinigde bodem, zal de verkommerde site onder handen nemen en ze ombouwen tot een bruisend bedrijventerrein.

De site, ruim twintig voetbalvelden groot, is een begrip in Gent. In 1860 was er eerst een textielfabriek gevestigd, in de jaren ’30 nam Vynckier, een wereldspeler op vlak van elektrisch schakelmateriaal, de gebouwen over. Toen die laatste vertrok, kocht uiteindelijk elektronicaproducent General Electric de site. Intussen zijn de gebouwen en het terrein met sterk verontreinigde bodem aan een nieuw leven toe. Afgelopen vrijdag sloot Revive een overeenkomst met de eigenaar af. De projectontwikkelaar heeft plannen om het gebied te transformeren in een levendig bedrijventerrein.  

“Als Gents projectontwikkelaar zijn we ontzettend enthousiast om verder te kunnen bouwen aan de toekomst van onze thuisstad. Naast buurten waar het leuk wonen is, willen we ook plekken maken waar het ‘vree wijs’ is om te werken. Onderwijs, sport en ontspanning kunnen daartoe bijdragen. Dat zijn we nu ook van plan op de Vynckier site, die voor Gent van strategisch belang is.”

Alexandre Huyghe van Revive

Geen klassieke oplossing

De site wordt vandaag vooral gekenmerkt door de Manchester-gebouwen, elk zo’n 25.000 m² aan industrieel erfgoed. De twee iconische gebouwen met hun torens zullen in al hun glorie hersteld worden en een vooraanstaande rol blijven spelen op de site. Het terrein errond krijgt een grondige facelift.  

“De ambities voor de reconversie zijn groot. Het zou zonde zijn deze strategische site te herontwikkelen als een klassiek bedrijventerrein. De ruimtelijke noden van bedrijven zijn sterk geëvolueerd, er is meer interactie nodig die kansen creëert voor innovatie, duurzame groei en duaal leren. De war for talent vraagt dat bedrijven ook moeten nadenken over waar en in welke omgeving ze zich willen vestigen. Met de herontwikkeling wil Revive Gentse bedrijven een oplossing aanreiken.” 

Alexandre Huyghe van Revive

Overleg met stad

Op de site kan circa 100.000 m² ontwikkeld worden. Hoe de plannen er in detail zullen uitzien, moet nog bepaald worden. De vastgoedontwikkelaar zal de herontwikkeling verder uitwerken in nauwe samenwerking met de stad Gent, en in overleg met andere belanghebbenden zoals de buurt en uiteraard met ABB - dat in 2017 de activiteiten op de site van General Electric overnam en nog drie jaar op het terrein zal blijven.

De gerenommeerde professor Urbanisatie en architect Alexander D’Hooghe, onder meer bekend als Oosterweel-intendant en bedenker van intelligente ontwerpen voor buurten op vlak van efficiënt energiegebruik en vervoer, is door Revive aangesteld om dit proces te begeleiden en de strategie verder vorm te geven.

“We zijn in overleg met de Stad Gent over de precieze invulling van de site. Na onze eerdere ervaringen met accelerator Watt Factory en het bedrijvencentrum Watt the Firms in Gent dromen wij alvast van een ‘Megawatt’ - een Watt bedrijvencentrum in het groot -  in de Manchesters. We kregen al aanvragen van Gentse ondernemers om zich er te mogen vestigen.”

Sofie Verstraete van Revive

Revive is niet aan z’n proefstuk toe. Eerder al kocht het Gentse bedrijf 7 hectare van onder meer General Electric in Machelen. Het duurzame bedrijventerrein Bright Park dat Revive er ontwikkelde is inmiddels nagenoeg volledig opgeleverd en uitverkocht. In Leuven kocht Revive eerder dit jaar ook de voormalige fabrieken van Marie Thumas langs de Vaart, met het oog op een gemengde stadsontwikkeling.

 

Over Revive 

Revive wil voor alles een eerlijk en respectvol antwoord bieden op de toekomst van wonen. Daarom kiest Revive bewust voor de heroriëntering van "brownfields". Dit zijn oude industriële sites, verwaarloosde gebouwen en terreinen die Revive onder meer converteert naar de nieuwe buurten al dan niet met gemengde of nieuwe functies. Zo hoeft om te beginnen geen groen aangesneden te worden. Revive kiest bij elk project voor een duurzame totaalaanpak. Uiteraard energievriendelijke gebouwen, maar telkens gecombineerd met een doorgedreven visie op mobiliteit en de creatie van sociale dynamiek. 

Revive werd opgericht in 2009 door Nicolas Bearelle en Piet Colruyt en groeide snel uit tot toonaangevend vastgoedontwikkelaar met een uitgesproken ‘triple bottom line’ engagement: people, planet, profit. Streven naar maatschappelijke en ecologische oplossingen staan daarbij voorop. Want Revive bouwt of saneert niet zomaar wat vastgoed, maar een betere toekomst voor iedereen, passend in de algemene ambitie om tegen 2030 C02-neutraal te ondernemen en zo (pro)-actief mee te helpen aan de Europese 2050 doelstellingen. Voor deze duurzame en transparante aanpak werd Revive als het eerste Belgische bedrijf bekroond met de B-Corp accreditatie, het meest objectieve bewijs dat maatschappelijke en ecologische objectieven minstens even belangrijk zijn als winst. 

Met een team van bijna 40 specialisten ontwikkelt Revive vandaag 16 zeer vooruitstrevende en frisse projecten in Vlaanderen, Brussel en Polen. Dit is goed voor 2000 wooneenheden in de komende 5 jaar.

Nicolas Bearelle

CEO, Revive

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be