Legendarische ‘Marie Thumas’-fabriek krijgt nieuwe toekomst

Projectontwikkelaar Revive herontwikkelt site aan de Leuvense Vaart tot project voor cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning

Goed 42 jaar na de sluiting van de legendarische ‘Marie Thumas’-fabriek aan de Kolonel Begaultlaan in Wilsele, krijgt dit stukje Leuvense geschiedenis een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar Revive zal het voormalige fabrieksgebouw de komende jaren - in overleg met de stad Leuven - verbouwen tot een duurzame site van ongeveer 30.000 m2, met ruimte voor cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning. De site blaast de omgeving rond de Leuvense vaart verder nieuw leven in.

De ‘Marie Thumas’-fabriek kent een rijke geschiedenis. Het gebouw werd in 1886 neergezet door de Doornikse ingenieur Edmond Thumas en was meteen ook de eerste conservenfabriek van België. Thumas noemde zijn bedrijf uiteindelijk naar zijn vrouw, Marie Durieux. En in geen tijd groeide ‘Marie Thumas’ uit tot een echt begrip in het hele land. Door de jaren heen verwerkte het tonnen groenten en fruit en liters soep, die de Belg gretig consumeerde. In de late jaren ’70 kwam het bedrijf echter economisch en financieel onder druk te staan en moest de Leuvense fabriek in 1977 noodgedwongen de deuren sluiten.

De voorbije jaren was de site eigendom van het bedrijf Warehouse De Pauw (WDP), dat gespecialiseerd is in semi-industrieel, logistiek vastgoed en het verhuur van magazijnen. Momenteel bestaat er een bonte mix van activiteiten, met culturele, sportieve en creatieve ondernemingen, zoals onder andere een jazzclub en een squashclub. Die ondernemingen krijgen er ruimte aan lage huurtarieven en geven de gebouwen - ondanks hun beperkte uitstraling - toch karakter.

Nieuwe toekomst

Vandaag is het gebouw echter in slechte staat, zijn er maatregelen nodig voor de brandveiligheid en staat het ook gedeeltelijk leeg. Recent werden de woningen bovendien ongeschikt verklaard door de Wooninspectie. Projectontwikkelaar Revive neemt de gebouwen nu over om ze de komende jaren een nieuwe toekomst geven.

"Met de plannen voor Leuven 2030 in het achterhoofd, is het vooral de bedoeling om de site een duurzame toekomst te geven. De opwaardering van de gebouwen moet dus meer zijn dan enkel een oppervlakkige facelift, ze moeten écht future-proof worden. Voor de concrete invulling van de site gaan we niet alleen in overleg met de stad en de buurt, maar ook met de huidige gebruikers van het gebouw.” Philip Rubbens, Revive

In het voorjaar stemde Revive af met de stad Leuven over de ontwikkelingsmogelijkheden, waarbij onder meer bepaald werd dat de bestaande gebouwen historische en industriële erfgoedwaarde hebben. Ze zullen daarom gerenoveerd worden, in combinatie met nieuwbouw. De herontwikkeling moet een stadsproject met verschillende functies worden. Daarbij zullen, naast ondernemingen, ook verenigingen voor cultuur, sport en ontspanning - alsook bijpassende woonvormen - een plaats krijgen. De focus ligt hoofdzakelijk op lokale ambachten en maakbedrijven in de creatieve en circulaire economie.

“Dit project moet het vliegwiel worden voor de verdere ontwikkeling van de Vaart, in de geest van Leuven Mindgate en Vaartopia. Het is immers een locatie met een enorm potentieel: langs het water én aan de voet van de groene helling van Wilsele Dorp. Dringend tijd om de gebouwen dus in ere te herstellen en ze een duurzame toekomst te geven, zodat ze opnieuw het gezicht van dit bedrijvige deel van de Vaart gaan bepalen. We zijn verheugd dat Revive de gebouwen verwerft: zij hebben ervaring in co-creatie en  het herontwikkelen van oude sites tot doorgedreven duurzame, groene projecten.” Carl Devlies, schepen van Financiën, Ruimtelijk Beleid en Onroerend Erfgoed

Hoe de circa 30.000 m2 grote site er in detail uit zal zien, is nog onduidelijk. De vastgoedontwikkelaar zal de plannen verder uitwerken in nauwe samenwerking met de stad Leuven, en in overleg met andere belanghebbenden zoals de huidige gebruikers, de naburige eigenaars en de buurt.

 

Over Revive

Revive wil voor alles een eerlijk en respectvol antwoord bieden op de toekomst van wonen. Daarom kiest Revive bewust voor de heroriëntering van "brownfields". Dit zijn oude industriële sites, verwaarloosde gebouwen en terreinen die Revive converteert naar de nieuwe woonbuurten. Zo hoeft om te beginnen geen groen aangesneden te worden. Revive kiest bij elk project voor een duurzame totaalaanpak. Uiteraard energievriendelijke gebouwen, maar telkens gecombineerd met een doorgedreven visie op mobiliteit en de creatie van sociale dynamiek. Revive werd opgericht in 2009 door Nicolas Bearelle en Piet Colruyt en groeide snel uit tot toonaangevend vastgoedontwikkelaar met een uitgesproken ‘triple bottom line’ engagement: people, planet, profit. Streven naar maatschappelijke en ecologische oplossingen staan daarbij voorop. Want Revive bouwt niet zomaar wat vastgoed, maar een betere toekomst voor iedereen. Voor deze duurzame en transparante aanpak werd Revive als het eerste Belgische bedrijf bekroond met de B-Corp accreditatie, het meest objectieve bewijs dat maatschappelijke en ecologische objectieven minstens even belangrijk zijn als winst. Met een team van 35 specialisten ontwikkelt Revive vandaag 16 zeer vooruitstrevende en frisse stadswijken in Vlaanderen, Brussel en Polen. Dit is goed voor 2000 wooneenheden in de komende 5 jaar.

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Carl Devlies

Schepen, Stad Leuven

Daan Van Tassel

Ruimtelijk planner, Stad Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be