Nooit eerder verhuisden zoveel Nederlanders naar Antwerpen

Luxevastgoed trekt jaarlijks gemiddeld 1.700 Nederlanders over de grens naar België

Almaar meer Nederlanders vinden hun weg naar Antwerpen, de grootste stad in België na Brussel. En dat is opmerkelijk. Dit jaar werd voor het eerst de kaap van 20.000 Nederlanders bereikt, een absoluut record. Vooral het feit dat je er meer waar voor je geld krijgt, trekt aan. In heel wat Nederlandse grootsteden zijn de vastgoedprijzen namelijk zo snel aan het stijgen, dat men voor het budget van een standaard rijhuis in Rotterdam een riante villa of penthouse in het Antwerpse kan kopen. Belgische vastgoedontwikkelaars spelen er meer en meer op in, onder andere in de Antwerpse wijk Linkeroever, waar een nieuw woonproject met 38 luxe-appartementen komt en die een nieuwe hotspot wordt voor heel wat Nederlanders.

De tijd dat heel wat Nederlanders zich om louter fiscale redenen net over de Nederlands-Belgische grens settelden, is voorbij. Vandaag voelen ze zich opnieuw in grote getallen - o.a. omwille van de prijzen - aangetrokken tot de Belgische grootsteden. En vooral Antwerpen springt daarbij in het oog. Concreet verhuisden de laatste vijf jaar jaarlijks gemiddeld 1.719 Nederlanders naar de Belgische grootstad. En dat aantal blijft stijgen: op tien jaar tijd is het aantal Nederlandse inwijkelingen er met maar liefst 47 procent gestegen, van 13.640 in 2010 naar 20.110 dit jaar, een absoluut record voor de havenstad. 

Volgens de Belgische vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht - die zijn marktanalyse o.a. baseerde op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Statistiek Vlaanderen - neemt het aantal Nederlanders in Antwerpen in snelvaart toe. Tegen 2022 zouden er zo’n 25.000 Nederlanders in de metropool wonen. Dat is grosso modo vijf procent van het totaal aantal inwoners in de stad. 

“De vraagprijzen voor woningen liggen in Nederland een stuk hoger dan in Antwerpen. Dat verklaart de aantrekkingskracht. Vooral in de prijsklasse 300.000 tot 600.000 euro hebben heel wat Nederlanders het lastig: voor die prijs heb je bijvoorbeeld in Rotterdam of Amsterdam een klein appartement, terwijl je er in Antwerpen al een luxueus nieuwbouw appartement voor krijgt. Als ze voor de stad aan de Schelde kiezen, wonen ze bovendien nog dicht bij familie en vrienden, terwijl ze er toch kunnen genieten van de Bourgondische Belgische levensstijl.”

Colin Sewalt, vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht

Nieuwe hotspot 

Enkele van de belangrijkste redenen dat de Belgische stad zo’n aantrekkingskracht heeft, zijn de stabielere vastgoedmarkt in België en het grote aanbod aan luxueus of in elk geval kwalitatief vastgoed. De laatste jaren investeerde het Antwerpse stadsbestuur miljoenen euro’s in de herontwikkeling van oude wijken. En dat trekt duidelijk aan. Vooral op Linkeroever, het stadsdeel aan de Westelijke oever van de Schelde, alsook op het Eilandje, het oude havengebied van de metropool, komen steeds meer Nederlanders wonen.

Terwijl Linkeroever in het verleden soms onterecht een minder positief imago met zich meesleurde, is het Antwerps stadsdeel vandaag helemaal geëvolueerd naar een levendige en populaire regio. Wie er vier jaar geleden een appartement kocht, ziet zijn investering nu met 30 procent gestegen.

“Antwerpen, en zeker Linkeroever, floreert en is voor heel wat Nederlanders duidelijk een nieuwe hotspot geworden. We staan in feite nog maar aan het begin, want de buurt is nog in volle groei en bloei. De interesse is in elk geval groter dan ooit, en bovendien komt het uit alle lagen van de bevolking. De mix die op Linkeroever wordt aangeboden, van zowel betaalbare appartementen en woningen als luxe-appartementen en penthouses, is een voorbeeld van geslaagde stadsontwikkeling.”

Colin Sewalt, vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht

Pronkstuk 

Eén van die gloednieuwe woonprojecten die momenteel zo in trek is, is Azur, een luxeproject aan de Schelde. Het wooncomplex bestaat uit 38 luxe-appartementen van 115m² tot 143m² die te koop zijn vanaf 456.000 euro. Het zijn bovendien meteen de laatste appartementen met zicht op het water én de stad, en moet het pronkstuk van de hele site worden. Met andere woorden: dit worden de laatste appartementen op Linkeroever met een absolute toplocatie. Het idee alleen al lijkt veel Nederlanders aan te trekken.  

Linkeroever is niet alleen aan een heropwaardering bezig, het wordt ook groener én duurzamer. Zo is er het indrukwekkende Galgenweelpark, een nieuw stuk groene long in Antwerpen van maar liefst 12 hectare groot. Maar er is nog meer: dankzij de nieuw geplande  Scheldebrug zullen de bewoners van de Regatta-wijk op nog geen tien minuten tijd naar Antwerpen Zuid kunnen wandelen. En ook de Oosterweelverbinding zal er op termijn voor zorgen dat Linkeroever nog vlotter bereikbaar wordt. De voorverkoop van de appartementen gaat nu zondag van start gegaan. 

Colin Sewalt

Commercieel directeur Vooruitzicht

Marthe Saelens

Communicatie Bereal

Koen Cypers

Communicatie Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be