Op drie jaar tijd bijna verdubbeling van aantal Belgen dat huis in Spanje koopt

Meeste eigenaars ruilen in het najaar hun Belgische woning in voor Spaanse casa

  • Het eerste half jaar van 2015 kochten volgens de officiële statistieken 1.539 Belgen een Spaanse vakantiestek. Drie jaar geleden waren er dat in dezelfde periode 805.
  • Op het einde van dit jaar verwachten we in totaal zo’n 7 procent meer vastgoedkoopjes door Belgen dan in 2014.
  • Ruim 85 procent van de Belgen met een huis in Spanje ruilt in het najaar zijn Belgische woning in voor het buitenverblijf. Meestal voor twee maanden of langer.

                                                                     ***

Er lijkt geen einde te komen aan de almaar toenemende interesse van de Belgen in een Spaans buitenverblijf. Het eerste half jaar van 2015 kochten zo 1.539 Belgen een Spaanse vakantiestek. Dat is bijna het dubbele van het aantal Belgen dat drie jaar geleden, tijdens dezelfde periode, in Spanje een aankoop deed. Intussen maakt een meerderheid van deze Belgen zich op om er een groot deel van het komende najaar door te brengen.

Volgens de officiële statistieken van de Spaanse registratiekantoren, de Registradores de Espana, blijft het aantal Belgen dat een tweede verblijf in Spanje koopt toenemen. In totaal kochten het voorbije half jaar 1.539 Belgen een Spaanse casa: 815 tijdens het eerste trimester van 2015 en 724 tijdens het tweede trimester. Dat is 3,3 procent meer dan tijdens dezelfde periode in 2014. Toen kochten 1.489 Belgen een Spaanse casa.

Maar wie de statistieken van de voorbije jaren naast elkaar legt, ziet een opwaartse beweging die nog niet lijkt te stoppen.

In vergelijking met hetzelfde semester in 2013 werd dit jaar al 16 procent meer woningen verkocht aan Belgen.  Maar de vergelijking met 2012, nauwelijks drie jaar geleden, is nog opmerkelijker. De Spaanse registratiekantoren registreerden in diezelfde periode 805 aankopen van Belgen, terwijl er dat tijdens de eerste zes maanden van dit jaar bijna dubbel zoveel waren (+91%).

Marleen de Vijt, CEO van Azull, Belgische marktleider in Spaans vastgoed

Vijf procent duurder

De vooruitzichten zullen de tendens alvast niet keren.

Op het einde van dit jaar verwachten we in totaal zo’n 7 procent meer vastgoedkoopjes door Belgen dan in 2014.  Intussen blijven we - na de Britten, de Fransen en de Duitsers - stevig op de vierde plaats staan in het lijstje met meest populaire kopers in Spanje. De regio’s die vandaag het meest verkopen zijn Madrid, gevolgd door Barcelona, Alicante (Costa Blanca) en Malaga (Costa del Sol).”  

Marleen De Vijt

Waar opvallend genoeg niet valt naast te kijken, zijn nochtans de stijgende vastgoedprijzen. Het voorbije half jaar namen de prijzen met gemiddeld 5,1 procent toe en alleen al tijdens het tweede trimester van dit jaar werd een prijsstijging van 2,8 procent opgetekend. Tegenwoordig betaal je gemiddeld 225.000 euro voor een vakantiewoning in Spanje, drie jaar geleden lag het prijskaartje nog op 170.000 euro.  

Grote uittocht

Waarom de Belg zich zo voelt aangetrokken door de Spaanse vastgoedmarkt, terwijl de prijzen de hoogte inschieten? Volgens een recente bevraging van marktleider Azull bij 420 Belgen die recent een Spaans buitenverblijf kochten, doen twee op de drie Belgen het vooral omdat ze er zélf van willen genieten. Niet zozeer in de zomer, maar wel in het najaar als in België de eerste herfstbladeren beginnen te vallen. Ruim 85 procent ruilt dan zijn Belgische woning in voor het buitenverblijf, en meestal zelfs voor twee maanden of langer.

Met de herfst voor de deur kan de grote uittocht alvast beginnen. Maar de Belg wil niet alleen genieten van z’n Spaanse casa. Volgens de bevraging stelt ruim 80 procent zijn stek meermaals per jaar - en kostenloos - ter beschikking van de hele familie, en bij uitbreiding ook van de vriendenkring. Slechts één op de drie Belgen geeft zijn tweede verblijf vrij op de toeristische huurmarkt.

“Ze zoeken geen rendement, maar willen vooral een stuk levenskwaliteit kopen. Voor zichzelf, maar ook voor familie en vrienden . Ook deze zomer hebben we dat weer kunnen vaststellen. De kinderen en de kleinkinderen sparen op die manier heel wat vakantiekosten uit, én het biedt vooral de gelegenheid om even bij elkaar te zijn en tijd voor elkaar te maken. 

Marleen De Vijt 

 

Over Azull

Azull is de Belgische marktleider wat de verkoop van tweede verblijven in Spanje betreft. De vastgoedgroep heeft zowel vestigingen in België als in Spanje en staat in eerste instantie garant voor correcte informatieverstrekking en een professionele dienstverlening. www.azull.info

Dajo Hermans

Managing Partner, Bereal

Marleen De Vijt

Managing partner, Azull

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be