Opinie: “Politiek en vastgoed zijn gedoemd om met elkaar aan tafel te zitten”

Wie de actualiteit van de voorbije weken zelfs nog maar vanop een afstand heeft gevolgd, kon vaststellen dat zowel de politiek als de vastgoedsector nog maar eens fors aan geloofwaardigheid hebben ingeboet. Jammer, want beide partijen hebben elkaar nodig. Niet om hun eigen zaakjes te regelen, wel om vastgoedprojecten professioneel tot een goed einde te brengen. Publiek-private samenwerkingen zijn quasi de enige manier om de huidige uitdagingen zoals mobiliteit en betaalbaar wonen aan te pakken. Willen we dat niet op de helling zetten, dan moeten we als sector zelf transparanter en communicatiever zijn, zegt Olivier Carrette, Gedelegeerd Bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS).

Laat me meteen duidelijk zijn: als vertegenwoordiger van de vastgoedsector heb ik geen probleem om de realiteit te erkennen. Vandaag - en nog meer in het verleden - gebeuren er zaken die de grenzen van het toelaatbare aftasten. Wat er allemaal van klopt? Ik kan het alleen maar raden. Het is echter wél een feit dat tot vandaag bij elke ontwikkeling van een zekere omvang gesproken wordt met de bevoegde instanties. Met beleidsmakers dus. Met politici. Is daar iets mis mee? Nee, het tegendeel zou vreemd zijn. Zeker als je bezig bent met plannen te maken waarbij je enkele honderden woningen bouwt of opnieuw dynamiek in een stad probeert te steken. Wie zo’n vastgoedprojecten tot een goed einde wil brengen, moet nu eenmaal met het beleid rond de tafel zitten. Met de administratie, en op een gegeven moment ook met de burgemeester en de verantwoordelijken die het beleid aansturen.

Uiteraard moet achterkamerpolitiek aangeklaagd worden. En uiteraard moet je weten waar de grens ligt tussen professionele gesprekken en beïnvloeding. Het klinkt evident, maar we zijn er soms nog te impulsief in. Te naïef, ook. Daar moet de sector meer aandacht voor hebben, en zich nog opener tonen. Dialoog is essentieel in een democratie, maar de regels moeten duidelijk zijn.

Tegelijkertijd wil ik erop wijzen dat de slinger vandaag te fors doorslaat naar de andere kant. Vandaag zien we dat zelfs politici die naar een receptie of een eerste steenlegging van een vastgoedproject gaan als verdacht worden bestempeld. Sommige politici twijfelen tegenwoordig of ze wel kunnen spreken op een vastgoedevent dat gewoon onder de categorie “leerrijk” valt. In de perceptie dreigt elke terechte meeting tussen een politicus en een vastgoedprofessional een verjaardagsfeest te worden. Meer nog: ontwikkelaars die rechttoe rechtaan voor hoogbouw gaan - iets dat de Vlaamse bouwmeester stimuleert - zijn plots alleen maar “lucratief” bezig. Ontwikkelaars die planlasten betalen en zo ter compensatie stadsparken, crèches, … bouwen, krijgen het verwijt een “paaitaks” te betalen. Die perceptie, dat is gevaarlijk. En onterecht.

Als politici en vastgoedsector niet meer met elkaar rond de tafel kunnen zitten om het over hun plannen of stadsontwikkeling te hebben, is er op termijn maar één iemand de dupe van: de burger. Ontwikkeling, in welke vorm dan ook, valt op zo’n moment stil. Of op z’n minst krijg je slechte stadsontwikkeling, wat allicht nog erger is dan de stilstand gezien je achteraf met de gebakken peren zit. De vraag is: moeten we omwille van een aantal verdachte handelingen - “het feestje teveel” - al het positieve overboord gooien? Kijk naar een megasite als Nieuw Zuid vlak naast het Antwerpse Justitiepaleis. Er komen meer dan 2000 wooneenheden, kantoren, winkels, een gigantisch stadspark, een warmtenet, enz. Toen de plannen voor het eerst ontvouwd werden, jaren geleden, namen zowel de stad als de ontwikkelaar risico’s. Vandaag blijkt het een succesverhaal. Zonder dialoog was dit nooit gelukt en zouden we ook de economische dynamiek die vastgoed teweegbrengt helemaal onderuit halen.

Laten we het kind niet met het badwater weggooien. Zowel politici als vastgoedprofessionals moeten beseffen dat ze transparanter dan transparant moeten zijn. Op dat vlak hebben we opnieuw vertrouwen te winnen. Maar ook de buitenwereld moet zich ervan bewust zijn dat politiek en vastgoed nu eenmaal in het algemeen belang gedoemd zijn om overeen te komen en met elkaar te spreken. Weliswaar binnen de democratische regels van het spel.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be