Recordaantal Vlamingen investeert via crowdlending in duurzame projecten

Vlamingen beleggen voor bijna 5 miljoen via crowdlending

Crowdlending als nieuwe, financiële investeringsvorm wint duidelijk aan populariteit in Vlaanderen. Dit jaar telt Ecco Nova, de Belgische pionier als het gaat over crowdlendingsacties, 4.500 investeerders. Liefst 70 procent, omgerekend zo’n 3.150 investeerders, komt uit Vlaanderen. Samen zijn ze goed voor 4.715.000 euro aan kapitaal. Nog opmerkelijk: sinds dit jaar zijn er maar liefst 550 Gentenaars die investeren in projecten van Ecco Nova. Geen enkele andere Vlaamse stad doet beter dan de Arteveldestad.

Nu geld op een spaarboekje niet veel meer opbrengt, kijken steeds meer mensen uit naar een andere manier om rendement uit hun spaargeld te halen. Crowdlending vormt een van die alternatieven. Vandaag hebben zich liefst 3.150 Vlamingen geregistreerd voor een of meerdere crowdlendingsacties van Ecco Nova, de Luikse start-up die als pionier geldt van crowdlending in België. Crowdlending is een nieuwe investeringsvorm waarbij investeerders de kans krijgen om bij te dragen aan de financiering van - in dit geval - duurzame woonprojecten. Door hun investering worden ze schuldeiser van het bedrijf in kwestie en ontvangen ze in afwachting van de terugbetaling een bepaalde rente. 

De Vlaamse investeerders vertegenwoordigen 70 procent van alle investeerders bij Ecco Nova en zo’n 4.715.000 euro aan kapitaal. Bijna een achtste van de Vlamingen komt uit Gent. Geen enkele andere Vlaamse stad doet beter dan de Arteveldestad. Meer zelfs: ze  steekt er met kop en schouders bovenuit. Naast Gent komen de investeerders ook uit Leuven (25), Antwerpen en Brugge (elk 20). Gemiddeld zijn de investeerders 48 jaar oud. 

Twee miljoen opgehaald in paar weken

Een van de meest recente crowdlendingsacties van Ecco Nova is het nieuwe woonproject ‘Fléron’ in Luik. In dit groene woonproject komen 35 appartementen en 17 meergezinswoningen met een hoge energiekwaliteit. Op amper enkele weken tijd is daar 2 miljoen euro verzameld via crowdlending. 

“Dit project illustreert nogmaals hoe almaar meer mensen hun weg vinden naar deze nieuwe, rendabele investeringen. Onze investeerders beschikken gemiddeld over een portefeuille van ongeveer 2.500 euro. De komende weken verwachten we nog meer nieuwe investeerders uit heel Vlaanderen.”

Quentin Sizaire en Pierre-Yves Pirlot,  oprichters van Ecco Nova

Grootste zonnedak in België

Ook Eneco, de grootste zonne-energieproducent van ons land, heeft al enkele succesvolle crowdlendings opgestart. Het grootste project is dat van ArcelorMittal in Gent, waar in september het grootste zonnedak van België officieel werd onthuld. Die bevat 27.000 zonnepanelen en zal jaarlijks 10.000 MWh produceren, wat overeenkomt met het energieverbruik van 2.900 gezinnen.

Dankzij crowdlending kregen zowel de werknemers van ArcelorMittal als de inwoners van Gent, Genk, Geel en Luik (de steden met een vestiging van ArcelorMittal) de mogelijkheid om mee te investeren in de zonnepanelen. Zij konden via die crowdlending voor zes jaar tussen de 250 en 1.000 euro uitlenen aan Eneco. En krijgen voor die investering een gegarandeerd brutorendement van 4 procent. In amper twee maanden tijd, vroeger dan verwacht, werd een bedrag van 1 miljoen euro behaald.

“Een miljoen euro ophalen in zo’n korte tijdspanne, is voor Eneco een record. Het bewijst dat  crowdlending populairder wordt en een fantastisch systeem is. Je kan op die manier werknemers en burgers betrekken bij duurzaamheid. En dit ook tastbaar maken door hen financieel te belonen. Dat maakt het geloof om naar een duurzamere wereld te streven, veel sterker.” 

Iwein Goigne, CEO Eneco Solar Belgium

 

Pierre-Yves Pirlot

Co-fondateur, ECCO NOVA

Quentin Sizaire

Co-fondateur, ECCO NOVA

Marthe Saelens

Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be