Te koop voor een "prikje": één van de meest historische kastelen van West-Vlaanderen

Wonen in een adellijk kasteel waar ooit de Graven van Vlaanderen nog de scepter hebben gezwaaid? Dat kan! In het West-Vlaamse Vladslo, een gehucht van Diksmuide, staat vandaag één van de meest pittoreske kastelen van Vlaanderen te koop. Het historische kasteel Ter Heyde is van oorsprong maar liefst 800 jaar oud, was daarvoor in handen van de bekende Belgische architect Hendrik Vermoortel én is met zijn domein van 24 hectare - oftewel 35 voetbalden - het grootste kasteel dat je vandaag in West-Vlaanderen kan kopen.

“Dat een kasteel van deze grootte en ouderdom én in zo’n uitstekende staat op de markt komt, is uitzonderlijk”, weet Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep. Geen enkel kasteeldomein dat vandaag op de markt staat, is dan ook zo groot als het kasteel Ter Heyde in Vladslo, in de volksmond beter bekend als het kasteel Crombrugghe. Wie er in wil wonen, heeft 800 vierkante meter bewoonbare oppervlakte ter beschikking, maar in totaal is het kasteeldomein maar liefst 24 hectare groot met ondermeer een boswachterswoning, een kasteelhoeve en koetshuis, een prachtig bos, een Franse tuin én een unieke bloementuin met 85 verschillende soorten rozen.

“Naast het grote domein krijgt de nieuwe eigenaar er meteen ook een pak geschiedenis bij”, zegt Dewaele. “De vroegste torens van het kasteel gaan terug tot de 12e eeuw, één van de laatste uit die tijd in Vlaanderen. Eeuwenlang hebben verschillende adellijke geslachten en zelfs de Graven van Vlaanderen er de scepter gezwaaid. Tijdens de twee Wereldoorlogen namen de Duitsers er hun intrek in. Het is dan ook terecht beschermd als historisch erfgoed.” In de 19e en 20e eeuw bleef het 24 hectare grote kasteeldomein in handen van de adellijke familie Crombrugghe.

De laatste eigenaar was de bekende Belgische architect Hendrik Vermoortel van architectenbureau Buro II. Die nam het kasteel tot voor zijn overlijden in augustus 2015 onder handen en renoveerde het volledig. “Zonder twijfel een bijkomende troef want vaak zijn kastelen op de markt halve ruïnes of vragen ze heel veel onderhoud. Maar hier heeft de vorige eigenaar er veel in geïnvesteerd en duurzame materialen gebruikt. Daardoor is het kasteel nog steeds in uitstekende staat en dat is toch uitzonderlijk”, besluit Dewaele.

Volgens Van der Build, een van de gespecialiseerde afdelingen van makelaarsgroep Dewaele Vastgoedgroep die het kasteel te koop stelt, heeft de nieuwe eigenaar heel wat mogelijkheden. “Het kasteel is in de eerste plaats bedoeld om in te wonen maar kan volgens het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) perfect uitgebreid worden naar een museum, cultureel centrum of een B&B”, klinkt het. Wie het wil, zal wel stevig in de buidel moeten tasten. Aan het kasteel hangt een prijskaartje, al valt er wel over te onderhandelen.

Filip Dewaele

CEO, Dewaele VastgoedGroep

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be